Tolkien szerint Ithilia
"gyönyörű, napsütötte, noha az állandó harcok nyomait itt-ott már magán viselő vidék."
(A Gyűrűk Ura)

2009. október 9., péntek

Portugál

Szerdán hirtelen felindulásból (értsd: délután jött egy telefon, hogy van jegy) elmentem megnézni a Katona József Színházba a Portugál c. Egressy Zoltán-darabot. Mivel a 9700-at is e jeles szerző követte el, gondoltam biztos jó lesz. Az volt.
A két felvonásos darabon szinte folyamatosan szakadt a nevetéstől a közönség. Na jó, a 9700-on többet, de a Portugál tragikomédia. Nekem egy árnyalatnyit meredek volt, mivel sok benne a káromkodás (azaz a b*ssza meg), és a meztelenre vetkőzés a színpad közepén nem feltétlenül tartozik hozzá nálam a kultúrához. Hozzá kell még azt is tennem, hogy nagyon rossz kedvem volt, így a második felvonáson
"sajnos egyáltalán nem tudtam nevetni."
                                     (Rabszolgaválság)
A pesti közönségnek mindenesetre tetszett, és ha kicsit jobb hangulatban ülök be, valószínűleg nekem is maradéktalanul elnyeri  tetszésem.

Az előbb fedeztem fel, hogy a Győri Nemzeti Színházban is játsszák, és a szereposztást böngészve ismerősre is bukkantam. Igen, Zolira, aki Sátánt alakítja. Nem fogom látni, de azt hiszem fergeteges lesz! Zoliról jut eszembe, tervbe van véve az Anconai szerelmesek c. előadás is, amiben Giovanni, a cukrász bőrébe bújik Rendezőúr. Sőt, Szegeden a Bohéméletben is szerepel, amire ha Isten is úgy akarja, azért nem fogok tudni elmenni, mert éppen Erdélyben leszek. De majd vásárhelyi nagybátyámékat elküldöm.

2009. október 4., vasárnap

Lange Nacht der Museen - Neue Burg

Ő fogadja a belépőket


Ephesos színházának makettje

Ephesos Museum felső szint

Ephesos Museum középső szint

Szoborgyűjtemény

Egy szépen faragott nőalak

Boltívek

A Neue Burg belső tere

A kupola

Még egy kis mennyezet

Beethoven-korabeli hárfa

Holtak Könyve

A Neue Burg épületében működik az Österreichische Nationalbibliothek, valamint számos kisebb kiállítás.
Ezek közül mi az Ephesos Museumot választottuk ki, ahol számos faragványt, szobrot, makettet és képes beszámolót láthattunk az ókori világ hét csodája közül az egyiknek helyet adó városról. Az épület ezen (nyugati) szárnyában található még egy középkori lovagi életet bemutató kiállítás, és egy régi hangszereket felsorakoztató is. Előbbiben nem voltam, inkább bóklásztam az ókori szobrok közt, utóbbiból pedig kimenekültem, mert a légkondicionálótól kis híján megfulladtam, nagyon száraz volt a levegő. Helyette fényképeztem sokat az épületből, mint látszik.
Bekukkantottam még fél egykor a papiruszgyűjteménybe is, ami a keleti szárny alagsorában található. Az Iliászról tartottak itt előadást, a tárlókban pedig sok-sok Iliász volt az ókori görög szövegektől a 19. századi iskolai tankönyvekig. Nem tudom, szabadott-e fényképezni, úgyhogy innen csak egy kabát alól fényképezett papirusztekercsem van, ami elvileg a Holtak Könyve, ha jól céloztam... A többiek még sétáltak a múzeumban, de nekem már nagyon melegem volt, így mentem még egy kört az oltimer busszal a MuseumsQuirtierhez, majd onnan visszasétáltam a találkozási pontra. Egykor indultunk haza.

Lange Nacht der Museen - Technisches Museum

Vasmacska


"Nyitra" hajó


Vitorláshajó

Motorgyűjtemény


Mentőhelikopter

Zeppelin

Mini Concorde

Repülőgép

 
Befigyel egy gőzmozdony


"Ajax" gőzmozdony

Kohó - figyeljük meg az arányokat.

Interaktív kiállítás

A Technisches Museum volt a második úticél, ahova az L4 busz vitt ki. Itt másfél órát kaptunk (mivel messze volt, a tervezettnél később értünk oda), ami arra volt elég, hogy átrohanjunk a szinteken, és mindenből lássunk egy kicsit.
Én az E4 szinten ragadtam le, ahol mindenféle játékok voltak, az EKG-tól az ampermérőig, illetve a bal oldalon a közlekedés történetéből mutattak be nevezetesebb dolgokat. Ezen kívül volt még média, nehézipar, vegyipar, lent földtan, fénytan, szóval minden, ami csak előkerült fizikaórán. Mindezt interaktív eszközök színesítették. Itt maradtunk volna szívesen, de még hátra volt két kiállítás, így tizenegykor visszaindultunk a Heldenplatzra.

Lange Nacht der Museen - Lichtenstein Museum

Stephansdom

Lichtenstein Museum

A csoport fél öt körül érkezett meg Bécsbe, majd a jegyek kiosztása után szétszéledtünk városnézni. Egy kisebb csoport a Stephansdomhoz akart menni, őket én kísértem el, mint "idegenvezető".
A móka hatkor kezdődött, az L2 busszal elmentünk a Lichtenstein Museumba. Itt nem lehetett fényképezni, de rengeteg meseszép festményük és szobrok van, és egy 18. századi aranyozott ezüst italautomatájuk, amit idén vettek - természetesen ennél a vitrinnél voltak a legtöbben. A nagyteremben aukció volt, egyes műtárgyak egy eurótól indultak, de volt ötszáz eurós is. Lent a kicsik rajzolhattak, majd ezeket is elárverezték. Innen nyolckor indultunk vissza a Heldenplatzra.

Bécs: Apróságok

Észak és Dél


(Amíg a csoportra vártam, sikerült ezt megörökítenem.)

Lépcsősor


( Ezt a lépcsősort mindig le akartam kapni, de sosem volt nálam a gép, amikor erre jártam. Most szerencsésen jelen volt mindkettő, a lépcső és a fényképezőgép is.)

Bécs: Utcák


Bécsben is vannak pálmafák, nem csak Kuvaitban.



Freyung



Schottentor



Herrengasse



Átrium (Minoritenkirche)



Töri szakosok figyelmébe ajánlom



Bundeskanzleramt a Ballhausplatzon



Átkelés a Burgringen



Burgring



A MuseumsQuartier felé (Volkstheater a háttérben)