Tolkien szerint Ithilia
"gyönyörű, napsütötte, noha az állandó harcok nyomait itt-ott már magán viselő vidék."
(A Gyűrűk Ura)

2013. január 13., vasárnap

Így éltek ti - Honoré Daumier-kiállítás

The way we are. Ez a kiállítás angol címe, és még sosem gondoltam bele, hogyan fordítanám magyarra. Az "Így éltek ti" számomra azt sugallja, hogy Daumier kívülről szemléli korát, nem részese annak. Pedig a kiállításban elhelyezett leírásokból nem ez tűnik ki, hiszen még börtönbe is került Lajos Fülöpöt túlzottan gúnyoló karikatúrája miatt.
A politikai témájú karikatúrák mellett (amelyen nem egy, általunk is ismert figura tűnik fel) kifejezetten találóak a hétköznapi életet bemutató sorozatok (Derék polgárok; Hitvesi erkölcsök; Fürdőzők), amelyek a francia, főként párizsi polgárok fennhéjázó viselkedését, szokásait gúnyolják ki. A politikai és társadalmi témák mellett az ókori mitológia híres történeteihez is készített Daumier litográfiákat, amelyeket én bizony szívesen betennék a művészettörténet / történelem tankönyvekbe, mert nagyon tanulságosak. A kiállítás utolsó szakasza a francia-porosz háborút és következményeit mutatja be, sokkal allegorikusabb ábrázolásmóddal, mint a korábban megismert munkák.
A kiállítás további érdekessége, hogy nem csak Daumier rajzait, hanem néhány kortárs művész (Beaumont, Cham, Gavarni, Canzi) alkotásait is bemutatja, valamint megismerkedhetünk a litográfiák készítésének módjával is.

Kevésbé tetszett az, hogy a kiállítótér nagyon rideg, elhagyatott hangulatú, a világítással lehetett volna javítani rajta egy kicsit. Másrészt, igazán nagyszerű, hogy haladva a korral, van wifi-s audioguide, de:
1. ember legyen a talpán, aki letölti az alkalmazást, mert valami észbontóan körülményes, rengeteg felesleges lépéssel;
2. nem az egész épületben fogható a wifi-jel, pl. a Daumier-kiállításban egyáltalán nem;
3. nincs minden kiállításhoz anyag az alkalmazásban, csak a Cézanne, és az állandó kiállításokhoz.

Összességében ott és akkor nem igazán nyerte el tetszésem a tárlat, de aludva rá párat, voltaképpen jó volt a kiállítás, tanárként például kiválóan alkalmazható a francia történelem tanításában, ami meglehetősen sokak számára az egyik legnehezebben befogadható anyagrész, de egy-egy ilyen kiállítás sokat dobhat rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése