Tolkien szerint Ithilia
"gyönyörű, napsütötte, noha az állandó harcok nyomait itt-ott már magán viselő vidék."
(A Gyűrűk Ura)

2009. szeptember 24., csütörtök

Nagykövetek délutánja - Fekete-Afrika

Nagy suttyomban szerveztek az egyetemen nagyköveti beszélgetéseket, kötetlenebb jellegű előadássorozatot Fekete-Afrikáról.
Ezt a Latin-Amerika története előadáson mondták ma, és testületileg el is mentünk megnézni a Gólyavárba. Volt "welcome drink" (kóla vagy ásványvíz), kiállítás a Dél-Afrikai Köztársaság kulturális örökségéből, mivel ők kezdtek, kaptunk ajándék mappát, tollat, jegyzetfüzetet - szóval készültek.
A megnyitó dobosok előadása volt; ami engem meglepett ebben, hogy három-négy fehér fiatal is volt köztük - én valahogy a dobolást mindig a bennszülöttekhez kötöttem (ennyit a nem sztereotipizálokról...) Fergeteges előadást csaptak, tánccal, zenével, alaposan felébresztette a sziesztájukról beeső vendégeket. Beszédet mondott az ELTE rektora, a BTK dékánja, és a (leendő) afrikanisztika program felelőse, majd a nagykövet asszony következett, egy előadással országa modern kori történetéről. Többet nem tudok, mert el kellett mennem a vonatra.

Ennek kapcsán elgondolkodtam azon, hány nagykövettel vagy más funkcióban országát képviselő személlyel találkoztam eddig. Íme a lista:

Judit Varnai Shorer, Izrael állam Magyarországra delegált volt nagykövete;
Hussein Moussawi, a Libanoni Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete;
April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete;
Juraj Migaš, a Szlovák Köztársaság volt magyarországi nagykövete;
Ő Királyi Fensége El-Hassan bin Talal jordán herceg;
Takalani Esther Netshitenzhe, a Dél-Afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése