Tolkien szerint Ithilia
"gyönyörű, napsütötte, noha az állandó harcok nyomait itt-ott már magán viselő vidék."
(A Gyűrűk Ura)

2010. augusztus 29., vasárnap

Mentafagyi és nosztalgia

Az úgy volt... hogy elindultam, hogy lefényképezek pár érdekes helyet a városban, de nem oda jutottam el, ahova terveztem. Kis kitérő a Király utcai fagyizóba, ahol a srác volt olyan rendes, hogy megkóstoltatta az ibolyafagyit, ami nagyon finom, úgyhogy legközelebb azt eszek. Odaszoktam mentafagyira. [Egy másik helyen meg a fahéjfagyi a kedvencem.] Végigsétáltam a Fő téren, de a fényképezés annyira nem jött össze, mert a Nap folyton szemből sütött. A Fő térről irány a kedvenc bicikliutamra, a Szent Quirinus sétányra, majd némi nosztalgiázás az óvodámnál, és a régi lakásunk melletti parkban, aztán a Csónakázó-tónál is voltam, meg az uszoda mögötti úton, át a régi hídon, amerre gyerekkoromban jártam sokszor. Ha már arra jártam, megnéztem, hogy áll az építkezés a színháznál, majd hazafelé menet még lekaptam egy kis utcát, amit még a karneváli próbák idején fedeztem fel - nagyon hangulatos. A végére még egy kis bicikliút, csak a másik patak mentén. Menet közben elgondolkodtam a volt egészségügyi intézményeknek helyt adó épületek sorsán: a gyermekfogászat, ahol általános harmadikban jártam egyszer, ma a négycsillagos Hotel Pelikán, az épület, ahol születtem, pedig a Pelikán irodaház.
Jöjjenek a képek:
Szent Márton utca
Király utca
Fő tér
Fő téri szökőkút
A levéltárnál
Hefele utca, a Nagyposta mögött
Szent Quirinus sétány
Gagarin utca
A volt óvodám
Ezredévi Park
Emlékmű-domb
Csónakázó-tó szigete
Épül a színházunk
Platánfa a Pelikán parkban
Hotel Pelikán / volt gyermekfogászat
Kapu a Kis János utcában
Pelikán irodaház / volt szülészet
Kerítés a Wesselényi utcában

2010. augusztus 25., szerda

Rabszolgavásár. Again.

Merthogy lefelejtettem a linklistát, de talán jobb is lesz külön. Tehát:
Vas Népe, szombat:
Rabszolgavásár
(A képekre kattintva elérhető a galéria.)
Szintén VN:
Képek
Vaskarika.hu:
Fotók
Vaskarika.hu:
Szombati előadás
Nyugat.hu - péntek:
16:00
Eliza Beth blogja:
Még mindig a Rabszolgavásár...
Eliza Beth gyűjteménye 2007-től:
Rabszolgavásár
Az idei képgaléria szintén tőle:
Sok-sok kép :)
Idei összefoglaló videó:
Vidám vásárnap
mtv1, Körhinta c. műsor, szeptember 5-i adás:
Körhinta (11:05-nél van a rabszolgavásár)

És természetesen a hivatalos honalapon idén sincs semmi...
Viszont a VN-én csináltak összesített galériát, elérhető ITT.

Vidám vásárnap, avagy rabszolgavásár 2010

Ezen is túl vagyunk. Idén nagyon nem volt ingerenciám karneválozni, ebből következően nem voltam hajlandó se felvonulni, se egész nap jelmezben rohangálni. Nem nagyon volt olyan program, amit tíz év után ne láttam volna, illetve, ami érdekelt volna, az egybeesett valamelyik előadásunkkal. Maradt tehát a vásár és a felvonulás megnézése - ami egyébként nekem tetszett, sok éve nem láttam már, de a közönség ritka passzív volt, pedig nem egy felvonuló csoport nagyon kitett magáért. Azt azért sikerült megállapítani, hogy a zászlóforgatók népszerűsége töretlen, bárhol jelennek meg, garantáltan rengetegen nézik meg őket. A vásárban mg nem is én lettem volna, ha nem találom meg az egyetlen könyvárust... ahonnan roppant elégedetten távoztam három darab Oscar Wilde-könyvvel. [Ha még nem említettem volna, egyik kedvenc szerzőmről van szó. Persze csak Mikszáth után.]
Az egyetlen, amiről behatóbban - és lelkesebben - írhatok, az a rabszolgavásár, idén is. Ezúttal Vidám vásárnap címen futott. Amikor először olvastam a forgatókönyvet, abból komoly hasfájás lett a sok kacagástól. A próbákról már írtam, úgyhogy az utolsó hét eseményeiről tudok csak beszámolni: fantasztikusan sikerült az előadás, különösen a szombati. Az eddig hallott kritikák alapján 90% körül van azok száma, akik szerint jobb volt, mint a tavalyi - na nem, mintha az rossz lett volna. Hála az egyik országos kereskedelmi televízió beharangozó hírének, élénk sajtóérdeklődés kísérte az előadásokat, így idén nem vagyok gondban azzal, hogy nem nagyon van kép az előadásról. A tavalyi rabszolga-kereskedők közül egy kivételével idén mindenki rabszolga lett, akárcsak jómagam. Az a 10%-nyi elégedetlenség szerintem annak tudható be, hogy idén elég sok napi gondra, problémára rávilágított az előadás, és van, aki ezt nem akarta /  tudta elfogadni. Amennyit hátulról láttam, észrevettem, az alapján sok fricskát, vagy éppen kevésbé kellemes megállapítást nem vettek észre a nézők, bár ebben az is közrejátszott, hogy élő előadás volt, sokan pedig inkább a zenére, mozgásra, nem pedig a szövegre figyeltek. Többen jelezték is, hogy szívesen elolvasnák nyomtatott formában is, úgy jobban emészthető lenne, különösen az idei darab. [Dolgozunk rajta.] Ez volt az egyetlen olyan rendezvény napközben, ami több száz embert vonzott a Romkertbe, egyébként alig lézengtek látogatók, pedig a középkori harcászati vagy éppen táncbemutató is érdekes volt. Ami nagy csalódást okozott, az a Sz'keccskék volt, a fele után otthagytam, egy-két poént leszámítva nem igazán volt jó. Akkor már inkább Egoismus, aki idén a Rabszolgák Gyülekezetét vezényelte - már amikor a színpadon volt, többen kevesellték is a jelenlétét, hiába, 
"Ego az úr,
és ő a király."
Oké, hogy gáz volt, de ennyire?!

2010. augusztus 15., vasárnap

"Amicos secundae res parant, adversae probant"

"A jósors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat."
(Seneca)
 Az emberi természet nem sokat változott, ha erre már kétezer évvel ezelőtt rájöttek. Néha igen nagy pofonokat osztogat az élet, akiről azt hiszem, a barátom, kiderül, hogy ő ezt nem egészen így gondolja. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem beszélünk egymással, csak nem vagyunk bizalmas viszonyban, de eljárunk együtt ide-oda. Ha jobban belegondolok, nem nagyon van olyan barátom, aki mindent tud rólam, kivel erről beszélek, kivel arról, attól függően, kit honnan ismerek.
Ezért is lepődtem meg önmagamon, hogy pár hete önként meséltem magamról és a terveimről egy barátomnak, akivel csak nyaranta látjuk egymást huzamosabb ideig, év közben csak futtában. Talán azért tárulkoztam ki pont neki ennyire, mert jólesett, hogy valaki rám kíváncsi, nem arra, akit mutatnom kell(ene) a különböző embereknek. Egy másik alkalommal színházról, generációs különbségekről, no és a magyar fociról cseverésztünk, megállapítva, hogy több téren is egyezik a véleményünk. Amennyire magamra maradtam nyárra, mert mindenki a maga útját járja, annyira meglepő volt számomra, hogy egy olyan emberrel kerültem szoros kapcsolatba, aki ha jobban belegondolok, gimnazista korom óta fel-feltűnik az életemben, de egy éve játszik benne fontosabb szerepet benne. Ez a változás sokat javított az egyébként általában nem túl vidám nyári hangulatomon, de azért már megcsapott egy hete annak a szele, hogy mindjárt megint vége lesz ennek az időszaknak, és nem tudom, mikor találkozom vele újra. Ugyan azóta nem volt alkalmunk huzamosabb ideig társalogni egy családi tragédia miatt, ennek ellenére jó tudni, hogy ha szükségem van rá, megtalálom. Ahogy persze ő is engem - amikor megtudtam, mi történt, nagyon megviselt, két napra teljesen magamba zuhantam, noha nem tudom, milyen érzés elveszíteni egy szülőt, azt nagyjából át tudom érezni, milyen egy számomra fontos embert elveszíteni. Azért vannak a barátok, hogy a rosszban is mellettünk álljanak- ahogy erre Seneca is rávilágított.

Karneváli előkészületek

Ha augusztus, akkor Savaria Karnevál. Ha karnevál, akkor próbák. Ha próbák, akkor minden délután-este közös mókázás. Tavaly belecseppentem a rabszolgavásárba, és idén is maradtam. Nem irigylem Rendezőurat, ritka nagyon béna vagyok, ha zenéről van szó, meg ritmusról. Amit el lehet rontani, azt nekem mindig sikerül. Bezzeg, ha arról van szó, hogy kell új CD a próbára, vagy éppen kelléklista kinyomtatva, azzal valahogy sosincs gondom... Jövőre szerintem technikusnak jelentkezem.
Hetek óta próbálunk már, szépen alakul a darab, bár nekem már az első alkalommal tetszett. A gyakori próbák előnye, hogy sok ötlet kerül beépítésre, illetve kipróbálás után esetleg elvetésre korábbi elképzelés, mert mégsem úgy jön ki a színpadon, ahol elképzelték. A kis csapat is nagyon összetartó idén, igyekeznek egymást segíteni, ötleteket adnak, jókat vigyorognak egymás és saját szerencsétlenkedéseiken. Nem egy ilyen fordulat került be az előadásba.
Aki kíváncsi arra, hogy F. C. Egoismus idén mivel áll elő, és mit csinál a Rabszolgák Gyülekezete, látogasson el a karnevál hétvégéjén a Romkertbe!