Tolkien szerint Ithilia
"gyönyörű, napsütötte, noha az állandó harcok nyomait itt-ott már magán viselő vidék."
(A Gyűrűk Ura)

2010. október 6., szerda

Lange Nacht der Museen 2010 - Heeresgeschichtliches Museum

Lassan már hagyománnyá válik, hogy a bécsi múzeumok éjszakáján ott vagyok. Idén negyedszer voltam, másodszor ugyanazzal a csapattal, vagyis a Vasi Múzeumbarát Egylet tagjaival. A tervezett program a Hadtörténeti Múzeum, a Belvedere, és a Német Lovagrend kincstára volt. Meglepően sokan, több, mint hatvanan jelentkeztek a kirándulásra, és külön öröm volt, hogy Sanyiék is jöttek - nem kicsit lepődtem meg, mikor megláttam a busznál őket, Nagyvárad azért nem éppen a szomszédban van.
Háromkor indultunk Szombathelyről, kis kitérővel fél hatra sikerült is megérkezni a Naturhistorisches Museum mögé. Kicsit megrettentünk a jegypénztár előtt kígyózó sor hosszától, de húsz perc alatt sorra kerültünk, igazán gyorsan ment - bár, vagy öt percig feltartottuk a sort, mire a hatvankét jegyet megvettük. Miután mindenki megkapta a maga jegyét, és a cukrokat is kiosztottuk, célba vettük a 2-s számú buszt. Természetesen nem fértünk fel egyben - illetve jó magyar módszer szerint sikerült volna, de egy roppant "kedves", hivatása magaslatán álló egyén, aki talán forgalomirányítóként funkcionálhatott, leparancsolt pár embert. Utóbb kiderült, ők voltak a szerencsésebbek, mivel egy szinte üres busszal előttünk értek oda.
A Hadtörténeti Múzeum az Arsenal nevű épületegyüttesben kapott helyet, és nagyjából a pesti Hadtörténetivel egyező gyűjteménye van, a harmincéves háborútól a második világháborúig bezárólag. Nekem a török gyűjtemény és a tengerészeti terem tetszett leginkább, bár a többieket hallgatva a tengerészeti vitte a pálmát magasan a többi előtt. Nagy pozitívuma a múzeumnak, hogy minden teremről van magyar nyelvű tájékoztató, így kedvére bóklászhat az ember, nem kell tolmácsot vadásznia maga mellé. A programok is érdekesek voltak, elsősorban a gyerekeknek kedveztek a foglalkozások, de a felnőttek is találtak elfoglaltságot, egy szlovákiai török hagyományőrző egyesület janicsár fegyver- és hangszerbemutatót tartott.
Kellett legalább két óra, mire a múzeumot - felületesen- megnézte az ember, hát, még ha elakadt pár helyen, mint én a török zászlóknál, illetve a hajómodelleknél.
Lépcsőház

léghajó, 48-as terem

Ebben a kocsiban lőtték le Ferenc Ferdinándot

Ágyú

Második világháborús katonai repülő

Hadihajó (azt hiszem, a Temes)

Egy orrszobor

Hajókormány

Tengeralattjáró tornya

Lépcsőház

Török zászló

Ugyanaz a török zászló

Lovasszobor

Habsburg Miksa mexikói császár mellszobra és császári trónja

A bécsi kongresszus záróokmánya

Mária Terézia-terem

Parancsnoki szék

Janicsár hangszerbemutató

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése