Tolkien szerint Ithilia
"gyönyörű, napsütötte, noha az állandó harcok nyomait itt-ott már magán viselő vidék."
(A Gyűrűk Ura)

2012. december 18., kedd

A hobbit - Váratlan utazás

Szeptember óta vágtam a centit, hogy legyen már december 13. Újraolvastam az első hat fejezetet, amiből a film készült, elolvastam egy csomó kritikát, amelyek szerint túl hosszú / unalmas / vontatott, stb. a film, és megnéztem egy rakás "így készült" videót. A kritikák szerint Peter Jackson sok mindent hozzáírt a filmhez, ami eredetileg nem volt benne, beletett olyan jeleneteket, amelyek máskor csak a rendezői változatban voltak láthatók, s tette mindezt azért, hogy kijöjjön ebből a jóval vékonyabb könyvből egy monumentális trilógia. Ezért nem volt rest átírni az eredeti történetet és beletenni számos epizódot, ami nem volt az eredeti Tolkien-műben, de átvezet A Gyűrűk Urához.
Ilyen infókkal felvértezve ültem be a moziba a filmre. Nos, én elejétől a végéig élveztem! Tetszett az elején a történet indítása Suhatag pusztulásának elmesélésével, meg a visszaemlékezés az öreg Bilbótól. A sokat szidott törpös epizód is szórakoztató, információkat adó volt. Itt is, és a trollos jelenetben is voltak poénok, amiket vett a közönség, nem volt lapos, vagy túl részletes, noha nem minden úgy történt, mint a könyvben.
A kedvenc részem, minő meglepő, a völgyzugolyi epizód volt, bár még utána kell néznem, hogy ezt a Lindírt honnan is vették elő. Meg Elrondot PIROSba öltöztetni!... Szerencsére hamar átöltözött, és máris "tündekirályosabb" lett. (Visszacsatolás a film elejére: Lee Pace, mint Thranduil még Legolasnál is meredekebb, kíváncsi leszek rá a folytatásban!) Az itteni betétjelenet elmesélte mindazt, ami A Gyűrűk Urában emlékeim szerint csak a függelékben szerepel (a Sötét Mágus visszatérése), majd mentünk is tovább a hegyekbe. Akárcsak a LoTR esetében, itt is csodaszépek a tájak, élmény nézni őket. A hegyen / hegyben átkelés talán tényleg kicsit hosszadalmasabb volt a kelleténél, de azért itt se kellett folyton az órámat nézni. A befejezés, farkasostól-sasostól igencsak látványos és mozgalmas lett, remek helyen elvágva a történetet.
Tölgypajzsos Thorin egy igencsak jól kitalált és megformált karakter, nagyon tetszik, akárcsak Balin. Fili és Kili meg kicsit olyanok szertelenségükkel, mint a Weasley-ikrek a HP-ban: vidámak, de ha baj van, keményen küzdenek.
Bilbón (Martin Freeman) rengeteget gondolkoztam, hogy hol láttam már. Majd leesett: az Igazából szerelemben a fenékdublőr. Meg Dr. Watson a BBC Sherlock-jában. (Benedict Cumberbath lemaradt a jó szerepekről, neki csak Smaug jutott. XD)
És végül a filmzene: akárcsak a LoTR-ban, itt is mindig a megfelelő helyen a megfelelő zene, és nagyon szépen hozza a LoTR motívumait, mégsem ugyanaz. A törpök dala (Misty Mountains) pedig olyan fülbemászó, hogy azóta is azt dúdolom. Le a kalappal Howard Shore előtt, ismét!

Tőlem tízből tíz pont a film, megyek repetázni.

Mikor is lesz a következő rész (Smaug pusztasága)?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése