Tolkien szerint Ithilia
"gyönyörű, napsütötte, noha az állandó harcok nyomait itt-ott már magán viselő vidék."
(A Gyűrűk Ura)

2009. augusztus 29., szombat

Modern iszlám kalligráfia kiállítás

" Tegnap lementem barátnőmmel Keszthelyre megnézni a kiállítást.

A kastélyban a bejáratnál azt sem tudták, hogy van ilyen... kifizettették velünk a belépőt, hogy biztos valahol bent van. Aztán egy látogató útba igazított, hogy az udvarról nyílik. Ennyit a belépőről- amit aztán lepasszoltunk két sorban állni nem akaró diáknak. Maga a kiállítás szerintem csodaszép, és a művészek rendkívül közvetlenek, kedvesek. Délelőtt egyikük (Amír Falszafi) tartott bemutatót, majd utána annak, aki kérte, elkészítette a nevét, amit haza is lehetett vinni. Egy másik asztalnál az ebru rejtelmeibe nyerhettünk bepillantást, ahol egy képpel gazdagodtunk. A harmadik asztalnál pedig megnézhettük, hogyan készülnek a díszítések.

Mivel részben az egyetem szervezte, a tanáraim egy része is ott volt - és kellemes meglepetésként ért, hogy odajöttek üdvözölni, és megköszönték, hogy eljöttünk. Sőt, egyikük (أ.د.الكسندر فودر - nem röhög, így volt a könyvben!) egész végig "gondunkat viselte", hogy láttunk-e mindent, kaptunk-e mindent, még ásványvizet is szerzett nekünk... :))) Barátnőmnek, Dincsinek is tetszett a kiállítás, pedig először látott kalligráfiát.

Mindehhez hozzátartozik, hogy a kuvaiti állam finanszírozta a konferenciát, és az október 20-ig látható kiállítást is, valamint az ajándékokat. Továbbá, mint arra volt szíves felhívni figyelmünket professzorunk, a világon először rendeztek ilyen, több ország művészeit felvonultató konferenciát az iszlám világon kívül. (Ezt igazolta az is, amit először nem értettünk, hogy hogyan kerültek ide emberek Londonból.)

Pár fénykép ízelítőül:
 


Amír Falszafi (Irán) munka közben


Ahmet Choktan (Törökország)


A két elkészült mestermű :)

Adnan Al-shiekh Othman (Szíria) egy kiállított alkotása
Ezt mind ajándékba kaptuk: sál, katalógus a résztvevő művészekről és alkotásaikról, egy festmény, egy kifestő könyv gyerkőcöknek, és a már említett remekmű. :P"
From: http://flowerysd.livejournal.com/9385.html Jul. 30th, 2009 at 3:20 PM

1 megjegyzés: