Tolkien szerint Ithilia
"gyönyörű, napsütötte, noha az állandó harcok nyomait itt-ott már magán viselő vidék."
(A Gyűrűk Ura)

2009. december 19., szombat

Esetem a valenciai paellával

Csütörtök este két vizsgára tanulás közt átmentem Gyurihoz, hogy odaadjam a Bécsből hozott ajándékát, meg úgy általában leellenőrizzem, minden oké-e. Hát, a lakásban uralkodó állapotokat inkább hagyjuk. Viszont átmentünk vacsorázni a szomszédban üzemelő spanyol étterembe, ahol már nyáron voltam, és nagyon tetszett. Na igen, akkor mondjuk spagettit ettem.
De most Gyuri rászedett egy kétszemélyes paellára. Egyetlen aprócska probléma volt vele: tenger gyümölcseivel volt. Nos, voltaképpen szinte mindent kóstoltam már egyszer: rákot sonkás tésztában, kagylót hamburgerben, és halat is szoktam enni. De ezen mindegyik volt, ráadásul önmagában, azaz nem rejtette tészta vagy salátalevél. A rákkal még csak elvoltam, az 'csak nem bánt' címmel. Naivan eszegettem a rizst, amiben gondoltam én, csak csirke van. Kiderült, hogy ez igen súlyos tévedés volt. Ugyanis volt még benne tintahal, amivel nem igazán barátkoztam meg, és polip is, amire ha nem néztem rá, akkor egész finom volt. Nem is én lettem volna, ha nem próbálom ki a kagylót is, ha már úgyis ott van előttem. Nem ez lesz a kedvenc kajám, de hősiesen leküzdöttem. Mondjuk utána úgy döntöttem, hogy nem elég nekem az almalé, erre valami ütősebb kell, így végül a Tinto Mendoza névre hallgató argentín száraz vörösbort kóstoltam meg -nagyon finom bor! Mivel azóta sincs semmi bajom, kijelenthetem, hősiesen megvívtam a tenger gyülölcseivel, és én nyertem. :)

Ezüstvasárnap Bécsben

Keresztanyám nyert a rádióval egy utat Bécsbe. Mivel párban kellett menni, én kísértem el. Reggel fél hétkor indultunk Szombathelyről két busszal, tettünk egy kitérőt Csepregre és Sopronba, majd az autópályán az egyik pihenőben álltunk vagy háromnegyed órát, de még így is fél tízre odaértünk az első célállomásra, az Alt-Wiener-Schnapsmuseumba, ahol a tulajdonos maga fogadott minket. Elmondta, hogy az irodája Ferenc József kora óta nem változott, így, ha monarchiabeli iroda kell egy filmbe, mindig hozzá járnak forgatni. Megmutatta a pénztárgépet is, ami az 1900-as évek elején érkezett az Egyesült Államokból, és azóta is működik, állítása szerint javítás nélkül. Azt is elmondta, hogy miért volt a a pénztár mellett mindig egy márványlap: azon tesztelték, valódi-e az ezüstpénz. A hátsó részen volt pár lepárló, és egy hatalmas polc, tele pálinkával. A bácsi roppant vicces kedvében volt, mondta, hogy örül, hogy magyarok jöttek, legalább nem kell elmondania, mi a pálinka, mint az ausztráloknak. Bemutatta, milyen pálinkákat és likőröket gyárt az egyébként számos nemzetközi kitüntetéssel rendelkező üzem, majd végig is lehetett mindet kóstolni. Aki akart, vásárolhatott is. Erősen gondolkodtam egy Schönbrunner Gold-on, amiben 23 karátos aranypor van többek közt, de végül csak kóstoltam, nem vettem. Kint meg közben a ragyogó napsütésben nekiállt szállingózni a hó.

Elég korán végeztünk, a másik csoport Schönbrunnba ment, és meg kellett őket várnunk, mert csak egy idegenvezető volt a két buszra. Így tettünk egy városnéző kört a Ringen, majd a Schwedenplatzon leszállva besétáltunk a Rotenturmgassén a Stephansdomhoz. Itt vártuk meg a másik buszt, majd a Grabenen át a Heldenplatzra mentünk, onnan kis séta a Ringen a Rathausig, a Burgtheater előtt csoportkép a nyertesekkel, majd fél ötig szabadprogram.

Mi megnéztük a Christkindlmarktot, a Rathaust, majd a Freyungon és az Am Hofon a vásárt - ami szerintem sokkal jobb volt, mint a Rathausplatzon, de ezt már tavaly is megállapítottam. Vettünk helyes kis pásztorfejes pálinkát, hegedű alakú üvegbe töltött kávélikőrt, angyalnak álcázott harangot, és puncsot. A puncs az a dolog, amiből minden évben beújítanak valamit, legalábbis gránátalmásat én nem láttam eddig... Mivel vasárnap voltunk, egyrészt minden zárva volt, másrészt az utcákon a tömeg nem volt akkora, mint szombatonként, és minden második ember szlovák vagy magyar volt.

Visszasétáltunk ugyanarra, amerre jöttünk, megnéztem az épülő hajókikötőt a Schwedenplatzon, aztán buszra fel, és Sopron, Csepreg érintésével haza. Hétre itthon is voltunk.

2009. november 23., hétfő

Figaro házassága

Tegnap este a fiúkkal megejtettük első szakirányos színházlátogatásunkat. A művelet úgy indult, hogy a színházban közölték, ma nincs karzat. Nekünk meg oda szólt a jegyünk. Ehelyett a földszintre ült szinte mindenki, mi a 18. és 19. sorba. Nos, ez ugye más árkategória is, kb. ezerhétszáz forinttal kerül többe, mint a karzatra szóló jegyek. Mondanom se kell, nem tiltakoztunk a változás miatt.
Az előadás két felvonásos volt, új fordítással, új rendezéssel - Eszenyi Enikő követte el. Voltak ugyan benne zenés elemek, de vígjáték volt, ami engem kicsit meg is lepett, Bécsben Mozart opraváltozatát láttam. Nagyon jól szórakoztunk, rengeteg olyan utalás volt a darabban, amit ha akarta, az ember érthette a jelenre is, és a 19. századra is. No, és persze az örök ellentét férfi és nő között is alaposan ki volt domborítva. Figaro és a többiek is rendkívül szellemes monológokat adtak elő helyenként, voltak szójátékok, szóval minden, ami egy kellemes estéhez kell. A magyar nyelvet ugyan kissé meggyötörték, mert például a "beszülősödtem" szerintem nem éppen helyes kifejezés, de a jelenetbe illett. Hazafelé megvitattuk, kinek melyik poén tetszett a legjobban, nekem például az, amikor Figaro kifejtette, hogy azért nem jár egyenes úton, mert azon sokan tolonganak, és nem szereti a tömeget...
A szereposztás parádésra sikeredett, nálam kölönösen Pindroch Csaba volt nyerő Basil szerepében, de Epres Attila, alias Almaviva gróf is jeleskedett. A teljes szereposztás, kritikák, interjúk és fényképek ITT tekinthetők meg.

2009. november 20., péntek

Andre Rieu

Az előbb átkukkantottam a régi blogomra, és a záró bejegyzések közt megpillantottam az egyik kedvenc videómat, amiben a három tenor énekli a Wien,Wien, nur du allein-t. Ennek van egy másik változata is, ami Andre Rieu 2006-os schönbrunni koncertjén készült. Íme:

A csúf igazság

Hirtelen felindulásból múlt héten meginvitáltam Dincsit moziba. Ennek következtében ma el is mentünk megnézni A csúf igazság (The ugly truth) című filmet. Kezdés előtt alig voltunk páran, igaz, péntek délután volt, és a Kamarateremben, feliratos film... Elég vegyes társaság gyűlt össze: a tizenéves barátnőktől egészen a nyugdíjas házaspárig bezárólag.
Maga a film nem nagy durranás, tipikus hollywoodi romantikus történet, de hűvös őszi estéken ideális kikapcsolódás a fáról fejjel lefelé lógó főhősnőt nézni (Katherine Heigl), aki Rrendezőúrhoz hasonló szimbiózisban élt a szintén ellentétes nemű macsekkal, nevezetesen D'Artagnan-nal. No, és persze főhősünk (Gerard Butler, akivel egy napon születtem) látványos szenvedése a szálloda folyosóján is ismert lehet a kedves olvasók körében. Summa summarum, szokványos amerikai szuperprodukcióval állunk szemben, de azért a tájképek szépek voltak, már-már a Gyűrűk Ura világát idézték a kamerakezeléssel. Nem ez lesz a kedvenc a kategóriában, mert az a Love actually, valamint a Minden végzet nehéz, de harmadikként felfér a dobogóra.

2009. november 8., vasárnap

Anconai szerelmesek

Tegnap voltunk színházban. Megint. Csak most kicsit többen. Háromszor annyian. Szerintem legközelebb egy egész sort kibérelhetünk, ha ilyen tempóban szervezem be az embereket.

Az előadás délután volt, de meglepően sokan voltak. A darab egy vidám, zenés, táncos, bohóckodós szerelmi történet, ráadásul "Olaszban" játszódik, íga a kinti zord időt és hangulatot egyaránt feledtette. A színészek is mindent megtettek ezért, nagyszerű alakítást nyújtottak. Mint már a Portugálnál említettem, némi fenntartással tekintek a modern darabokra, de ez egy igazán szerethető alkotás, szerintem mind nézni, mind játszani hálás. A jelen lévő idősebb generáció szépen dúdolgatta is a betétdalokat, amelyek közül pár azért nekünk is ismerős volt. És a szemfülesek még az olasz nyelvtudásukat is fejleszthették.
Azt, hogy miről szól a darab, nem írom le, aki kíváncsi, nézzen utána, erre van jobb oldalt a "Keresés ebben a blogban" fülecske. Az, aki valami nagyon lélekemelőt vár, csalódni fog, a mű a szappanoperákat elegyíti a reneszánsz komédiákkal, modern köntösben, magyar, sőt, szombathelyi színpadra igazítva.

Talán kitűnik soraimból, hogy az a kirobbanó lelkesedés itt hiányzik, ami megvolt a 9700-nál. Ez nem ennek a komédiának a hibája, inkább a másik érdeme. Azt nekünk írták, azért, hogy három és fél órán át önfeledten kacagjunk. Ez kicsit más, nem jobb, nem rosszabb.

Ki nem maradhat a fő indok, hogy miért is vonultunk ki (fél)testületileg színházba. Eeegen, jól sejti a nyájas Olvasó, Rendezőúr miatt. Akit megint nem kellett félteni, hozta a tőle elvárt színvonalat. Amit egy szerencsétlen, ámde pénzéhes, étteremről álmodozó cukrászda-üzemeltető félolasz karakterből ki lehet hozni,, azt kihozta belőle. Sőt. És amit a Matildéval alakított, az valami egészen muris volt. Nagyon szerencsések voltunk, a második sorba kaptunk jegyet, így közelről figyelhettük meg arcjátékát is, ami nem kis derültség forrása volt folyamatosan. Csak gratulálni tudok! Persze a többieknek is, fergetegesek voltak.

Regio Art

Múlt héten csütörtökön volt a Savaria Múzeumban a harmadik Regio Art kiállítás megnyitója, amire egyleti tagokként meg voltunk mi is hívva. A megnyitóbeszédet Fónagy Zoltán, a bécsi Collegium Hungaricum vezetője tartotta. Ebből megtudhattuk például, hogy a kiállítás jövőre Bécsben is megtekinthető lesz, miután a Nyugat-Dunántúlt bejárta. A kiállításon Vas és Zala megyei iparművészek alkotásai tekinthetők meg, illetve egy, az osztrák fővárosban alkotó hölgy munkái is megtalálhatók a kiállított anyagban, így nemzetközinek tekinthető a tárlat.
A megnyitó után, amit élénk sajtó- és szakmai érdeklődés kísért, némi ropogtatnivaló társaságában lehetőség nyílt beszédbe elegyedni az alkotókkal, szervezőkkel, megjelentekkel. A kiállítás november 29-ig látogatható.

2009. október 9., péntek

Portugál

Szerdán hirtelen felindulásból (értsd: délután jött egy telefon, hogy van jegy) elmentem megnézni a Katona József Színházba a Portugál c. Egressy Zoltán-darabot. Mivel a 9700-at is e jeles szerző követte el, gondoltam biztos jó lesz. Az volt.
A két felvonásos darabon szinte folyamatosan szakadt a nevetéstől a közönség. Na jó, a 9700-on többet, de a Portugál tragikomédia. Nekem egy árnyalatnyit meredek volt, mivel sok benne a káromkodás (azaz a b*ssza meg), és a meztelenre vetkőzés a színpad közepén nem feltétlenül tartozik hozzá nálam a kultúrához. Hozzá kell még azt is tennem, hogy nagyon rossz kedvem volt, így a második felvonáson
"sajnos egyáltalán nem tudtam nevetni."
                                     (Rabszolgaválság)
A pesti közönségnek mindenesetre tetszett, és ha kicsit jobb hangulatban ülök be, valószínűleg nekem is maradéktalanul elnyeri  tetszésem.

Az előbb fedeztem fel, hogy a Győri Nemzeti Színházban is játsszák, és a szereposztást böngészve ismerősre is bukkantam. Igen, Zolira, aki Sátánt alakítja. Nem fogom látni, de azt hiszem fergeteges lesz! Zoliról jut eszembe, tervbe van véve az Anconai szerelmesek c. előadás is, amiben Giovanni, a cukrász bőrébe bújik Rendezőúr. Sőt, Szegeden a Bohéméletben is szerepel, amire ha Isten is úgy akarja, azért nem fogok tudni elmenni, mert éppen Erdélyben leszek. De majd vásárhelyi nagybátyámékat elküldöm.

2009. október 4., vasárnap

Lange Nacht der Museen - Neue Burg

Ő fogadja a belépőket


Ephesos színházának makettje

Ephesos Museum felső szint

Ephesos Museum középső szint

Szoborgyűjtemény

Egy szépen faragott nőalak

Boltívek

A Neue Burg belső tere

A kupola

Még egy kis mennyezet

Beethoven-korabeli hárfa

Holtak Könyve

A Neue Burg épületében működik az Österreichische Nationalbibliothek, valamint számos kisebb kiállítás.
Ezek közül mi az Ephesos Museumot választottuk ki, ahol számos faragványt, szobrot, makettet és képes beszámolót láthattunk az ókori világ hét csodája közül az egyiknek helyet adó városról. Az épület ezen (nyugati) szárnyában található még egy középkori lovagi életet bemutató kiállítás, és egy régi hangszereket felsorakoztató is. Előbbiben nem voltam, inkább bóklásztam az ókori szobrok közt, utóbbiból pedig kimenekültem, mert a légkondicionálótól kis híján megfulladtam, nagyon száraz volt a levegő. Helyette fényképeztem sokat az épületből, mint látszik.
Bekukkantottam még fél egykor a papiruszgyűjteménybe is, ami a keleti szárny alagsorában található. Az Iliászról tartottak itt előadást, a tárlókban pedig sok-sok Iliász volt az ókori görög szövegektől a 19. századi iskolai tankönyvekig. Nem tudom, szabadott-e fényképezni, úgyhogy innen csak egy kabát alól fényképezett papirusztekercsem van, ami elvileg a Holtak Könyve, ha jól céloztam... A többiek még sétáltak a múzeumban, de nekem már nagyon melegem volt, így mentem még egy kört az oltimer busszal a MuseumsQuirtierhez, majd onnan visszasétáltam a találkozási pontra. Egykor indultunk haza.

Lange Nacht der Museen - Technisches Museum

Vasmacska


"Nyitra" hajó


Vitorláshajó

Motorgyűjtemény


Mentőhelikopter

Zeppelin

Mini Concorde

Repülőgép

 
Befigyel egy gőzmozdony


"Ajax" gőzmozdony

Kohó - figyeljük meg az arányokat.

Interaktív kiállítás

A Technisches Museum volt a második úticél, ahova az L4 busz vitt ki. Itt másfél órát kaptunk (mivel messze volt, a tervezettnél később értünk oda), ami arra volt elég, hogy átrohanjunk a szinteken, és mindenből lássunk egy kicsit.
Én az E4 szinten ragadtam le, ahol mindenféle játékok voltak, az EKG-tól az ampermérőig, illetve a bal oldalon a közlekedés történetéből mutattak be nevezetesebb dolgokat. Ezen kívül volt még média, nehézipar, vegyipar, lent földtan, fénytan, szóval minden, ami csak előkerült fizikaórán. Mindezt interaktív eszközök színesítették. Itt maradtunk volna szívesen, de még hátra volt két kiállítás, így tizenegykor visszaindultunk a Heldenplatzra.

Lange Nacht der Museen - Lichtenstein Museum

Stephansdom

Lichtenstein Museum

A csoport fél öt körül érkezett meg Bécsbe, majd a jegyek kiosztása után szétszéledtünk városnézni. Egy kisebb csoport a Stephansdomhoz akart menni, őket én kísértem el, mint "idegenvezető".
A móka hatkor kezdődött, az L2 busszal elmentünk a Lichtenstein Museumba. Itt nem lehetett fényképezni, de rengeteg meseszép festményük és szobrok van, és egy 18. századi aranyozott ezüst italautomatájuk, amit idén vettek - természetesen ennél a vitrinnél voltak a legtöbben. A nagyteremben aukció volt, egyes műtárgyak egy eurótól indultak, de volt ötszáz eurós is. Lent a kicsik rajzolhattak, majd ezeket is elárverezték. Innen nyolckor indultunk vissza a Heldenplatzra.

Bécs: Apróságok

Észak és Dél


(Amíg a csoportra vártam, sikerült ezt megörökítenem.)

Lépcsősor


( Ezt a lépcsősort mindig le akartam kapni, de sosem volt nálam a gép, amikor erre jártam. Most szerencsésen jelen volt mindkettő, a lépcső és a fényképezőgép is.)

Bécs: Utcák


Bécsben is vannak pálmafák, nem csak Kuvaitban.



Freyung



Schottentor



Herrengasse



Átrium (Minoritenkirche)



Töri szakosok figyelmébe ajánlom



Bundeskanzleramt a Ballhausplatzon



Átkelés a Burgringen



Burgring



A MuseumsQuartier felé (Volkstheater a háttérben)


2009. szeptember 26., szombat

Entente Florale 2009

Szeptember 25-én Cardiffban tartották a Virágos Város verseny eredményhirdetését. Magyarországot a városok között Szombathely képviselte, a falvak között a Zala megyei Gelse. Mind a két település ezüstérmes lett, Gelse különdíjat is kapott.

Az eredmények itt tekinthetők meg: www.entente-florale.eu/results_09
Szombathely pályázati lapja: www.entente-florale.eu/media/File/entrants09/HU-Szombathely-Web.pdf
Gelse pályázati lapja: www.entente-florale.eu/media/File/entrants09/HU-Gelse-Web.pdf

2009. szeptember 24., csütörtök

Nagykövetek délutánja - Fekete-Afrika

Nagy suttyomban szerveztek az egyetemen nagyköveti beszélgetéseket, kötetlenebb jellegű előadássorozatot Fekete-Afrikáról.
Ezt a Latin-Amerika története előadáson mondták ma, és testületileg el is mentünk megnézni a Gólyavárba. Volt "welcome drink" (kóla vagy ásványvíz), kiállítás a Dél-Afrikai Köztársaság kulturális örökségéből, mivel ők kezdtek, kaptunk ajándék mappát, tollat, jegyzetfüzetet - szóval készültek.
A megnyitó dobosok előadása volt; ami engem meglepett ebben, hogy három-négy fehér fiatal is volt köztük - én valahogy a dobolást mindig a bennszülöttekhez kötöttem (ennyit a nem sztereotipizálokról...) Fergeteges előadást csaptak, tánccal, zenével, alaposan felébresztette a sziesztájukról beeső vendégeket. Beszédet mondott az ELTE rektora, a BTK dékánja, és a (leendő) afrikanisztika program felelőse, majd a nagykövet asszony következett, egy előadással országa modern kori történetéről. Többet nem tudok, mert el kellett mennem a vonatra.

Ennek kapcsán elgondolkodtam azon, hány nagykövettel vagy más funkcióban országát képviselő személlyel találkoztam eddig. Íme a lista:

Judit Varnai Shorer, Izrael állam Magyarországra delegált volt nagykövete;
Hussein Moussawi, a Libanoni Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete;
April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete;
Juraj Migaš, a Szlovák Köztársaság volt magyarországi nagykövete;
Ő Királyi Fensége El-Hassan bin Talal jordán herceg;
Takalani Esther Netshitenzhe, a Dél-Afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete.

2009. szeptember 19., szombat

9700

Whirpool 9700, Volvo 9700, Black-Berry Bold 9700, LG-VX 9700...
Nem, nem szériaszám.

A 9-es szám az erő, energia, a pusztítás és a háború szimbóluma. A mindennapi életben erőt, becsvágyat, uralkodást és vezetést jelent. A vasat képviseli, amiből a harci eszközeink is készülnek. A 7-es a függetlenséget, eredetiséget szimbolizálja, a változás, utazás is hozzá kapcsolódik...
Ebben már van valami, de még nem a megoldás.

9700 Szombathely irányítószáma...
Ez már csak egy mikromilliméterre van a helyes választól.

9700 Egressy Zoltán darabjának címe, mely a Weöres Sándor Színház és a város számára íródott, és Dömötör Tamás állította színpadra.

Tegnap volt szerencsém megtekinteni a két felvonásos zenés időutazást (nem csekély szervezést igényelt a művelet, ezer hála érte nagybátyámnak), és még mindig nem sikerült teljesen felocsúdni a varázsból. Mondták a vonaton, utcán, múzeumban, könyvtárban, kórházban, szóval mindenfelé, ahol csak megfordultam, hogy nagyon jó a darab, vétek kihagyni. Ezen felbuzdulva hazajöttem egy nappal korábban, mint szoktam, hogy megnézzem.

A színház épületébe belépve (A Hemo a helyieken és a volt katonákon kívül másnak úgyse mond semmit, tehát maradjunk e "fennkölt" meghatározásnál) kicsit meglepődtem, hogy sehol egy ismerős, és hát az átlagéletkor is közel duplája saját éveim számának. A színházterem hasonlóan élt emlékeimben: pici, szűkös, de a világítástechnika már új. Elfoglaltuk helyünket, lassan mindenki beszállingózott, és elkezdődött az első felvonás. A SzoSzeTeVa rendkívüli ülésén találjuk magunkat, ahol az elnök meglepő ötlettel áll elő a hányatott sorsú színház ügyében: Feri bácsi (Jordán Tamás) időgépe segítségével gyűjtsenek adományt a város történetének nagy alakjaitól. Hosszas tanácskozás után bele is vágnak a Feri bácsi-projektbe, és megkezdik időutazásukat.

Az első megálló előtt még megemlíteném, hogy a darab telis-tele volt csak helyiek által érthető poénokkal, mint az "Elsősorban kultúrával él az ember, nem kenyérrel, Toronyi!". Hje, hát volt is nagy derültség a nézőtéren. De mindez semmi ahhoz képest, ami ezek után következett.

Tehát az első állomás a legnagyobb magyar, Széchenyi, aki egy napig a városban rejtőzködött. Szegény öreg még csak megérti, hogy a jövőből érkeztek látogatói, de pénzt, azt nem tud adni - amiben közrejátszik az is, hogy éppen visszaszállítják Döblingbe...
Innen Sobri Jóskához ugrik be a csapat, hogy a híres betyárt, aki a városi börtönben raboskodott, szabadságáért cserébe betyárkodjon össze már némi pénzt a színházra. De a betyár felülteti őket, és csak némi csetepaté árán szabadulnak.
A következő jelenet 1976-ba repít minket, a zalaegerszegi és a szombathelyi elvtársak tanácskozására, melynek napirendi pontjai: 1. Színház avagy képtár létesüljön-e Szombathelyen? 2. Mi legyen az új képtár neve? Nem igazán lehet szavakkal visszaadni, hogy mi is történt a színpadon, legyen elég annyi, hogy Kelemen Művészúr alakítása szemet nem hagyott szárazon, könnyesre kacagta magát a közönség.
A szünet előtti utolsó jelenetben  a 19. századi színjátszásba tekinthettünk be, Márkus Emília egyik próbáján járunk - amit megzavart néhány eltévedt időutazó.

A röpke negyedórás szünetben a két órás ülésben megfáradt nézők kinyújtoztathatták tagjaikat, ehettek-ihattak, leereszthették a kondenzvizet, beszélgethettek. A WC-ben sorban állva például megtudhattam, hogy az egyik hölgy most nézi meg harmadszor a darabot, összegyűjtötte rokonsága mindazon részét, aki még nem látta, s össznépileg vonultak ki.

A második felvonás első jelenete kifejezetten nagy fájdalmat okozhatott azoknak, akik a szünetben sokat ettek-ittak... egy 1655-ös boszorkányper tárgyalásán voltunk, ahol a megjelent tanúk arról nyilatkoztak, hogy a vádlott tartott-e borjút a szobában, vagy sem. De nem ez okozott derültséget, hanem Kelemen Művészúr, aki remekül alakította a pórnépet felhergelő vénlányt. (Ez az egyik olyan jelenet, amin tegnap óta időnként nagyokat kacagunk.)
Egy véletlen bakinak köszönhetően időutazóink 9700-ba csöppennek, ahol a hologram-archívum idős dolgozójának mutatnak be hús-vér színészi előadást, aki ettől teljesen meghatódik, hiszen 800 éve már a színházat is bezárták, és embert se lát, mert a legközelebbi város, Megavép pár kilométerrel odébb fekszik.
Nagy reményekkel érkeznek a honfoglaló magyarok korába, de itt fogságba esnek, és Natália, az egyik képviselő Pesten a Macskákban fellépő felesége egy váratlan esemény középpontjába kerül, mikor a sámán (aki nem más, mint... szóval tudjátok) felhasználja őt egy szertartásban... szerencsére Géza kiszabadul, majd otthon szerzett baranta-tudását felhasználva legyőzi a magyar vitézeket, így Gézát megválasztják gyulának, és marad is népe körében.
Végül elcsigázva és csalódottan utolsó reményükhöz, a városalapító Claudius császárhoz látogatnak el, ahol a császárt megörvendeztetik némi zenés-táncos produkcióval - miközben ki-ki keresi párját, és páran hoppon maradnak. Művészúr játéka itt ismét magával ragadó, a környékemen ülők nem is azt nézték, mi történik a színpad közepén, hanem, hogy Művészúr hogyan próbálja becserkészni a vadat., ami aztán lecseréli egy nőnemű egyedre. A császárnak annyira tetszik a produkció, hogy birodalma legnagyobb gyémántját ajándékozza oda a színház építésére. Mission completed.
Ezalatt otthon javában zajlik a karnevál, Vass Gyula elnök úr és bájos titkárnője, Ibolya pedig a közönséggel taníttatnak be egy dalt, amit a hazatérő időutazókkal együtt finálé gyanánt eléneklünk. Borítékolhatóan minimum negyedórás taps és éljenzés zárja az előadást.

Óriási élmény volt az előadás, ami igazán nekünk, szombathelyieknek, vas megyeieknek szól, három és fél órás önfeledt szórakozást nyújtva. [Szubjektív vélemény következik:] A színészek közül alakításával Szabó Tibor (Vass Gyula elnök, valamint több múltbéli személy, többek közt Claudius császár), Szerémi Zoltán (Vépmegyeri Géza, a későbbi gyula), valamint Vass Szilárd (például Széchenyi) tűnt ki, [szubjektív vélemény vége], de a közönség reakciói alapján a legkiválóbb alakítást Kelemen Zoli nyújtotta -bár, hogy melyik szerepe volt a legjobb, arról megoszlanak a vélemények.

2009. szeptember 10., csütörtök

Budapesti Nemzetközi Vásár

Ma Oktatás Napja volt a BNV-n, diákoknak ingyenes. Gondoltam, még nem voltam, uccu neki, irány a B pavilon.
Az alapvető problémák ott kezdődtek, hogy fogalmam sem volt, hogy hol is van konkrétan a BNV. Megnéztem térképen, azt is kiderítettem, hogy mivel lehet odajutni: Örsről 100-as busz, vagy a Blaháról 37-es villamos. Utóbbi mellett döntöttem, mert az a MUK-ról egyszerűbbnek tűnt. A nyolc megálló alatt a "nyócker" minden szépségét megismerhettem... Leszállás után kezdődött ám csak az igazi kaland! A Pongrácz úti lakótelepnél kell lepattanni, majd át a VASÚTI hídon, balra átvágni a villamossíneken, majd a bokrok közt az ösvényen le a volt 29-es villamos sínein át az úttestre. Járda, táblák, és más egyéb, a gyalogos közlekedést segítő dolgok - nos, azok nincsenek. Ha az úttesten áthaladáskor nem ütött el semmi, akkor már sima ügy, van járda, kapu, pénztár, beléptetőrendszer.
A B pavilonban elég sokan voltak, ablak és légkondi nuku. Tehát olyan baráti 35°C. A standoknál viszonylag kedvesek voltak. Hogy mi volt a kínálat?
- angolszász nyelvterületekre nyelvtanfolyam, munka, au-pair, önkéntes munka;
- angol nyelvű gyermekirodalom, játékok, fejlesztő füzetek;
- szakirányú továbbképzések;
- egy-két nyelvkönyvkiadó;
- rengeteg nyelviskola - na, ezek közt már voltak agresszív kismalacok, akik letámadtak, ha nem mentél elég gyorsan. Itt egyébként mindenütt csak angol, német, esetleg francia, olasz és spanyol nyelvek voltak, közel-keleti nyelvek mindössze egy helyen.
- kínai és japán stand, ahol volt kalligráfia, ingyen papírmasé lámpabúra-osztogatás, és hasonlók;
- az akkreditációs bizottság is kint volt, de elég mogorvák voltak;
- AFS -európai önkéntes szolgálat - ők nagyon jó fejek;
- HVG;
- rengeteg nyelvvizsgáztató cég;
és...
- az amerikai nagykövetség - na, ők voltak az egyik kedvenc, ahol rendesek, kedvesek voltak, sőt, még tippeket is adtak - ja, és ingyen TOEFL-teszteket.

Vettem egy német nyelvkönyvet (Hueber B2 Lehrbuch) és egy amerikai angol szótárat, meg egy haladó angolt - utóbbi kettőt cd-vel - potom pénzért, úgyhogy nagyon elégedett voltam magammal. Kitöltöttem vagy három nyereményjátékos papírt, szóval, lehet, hogy gazdagabb leszek egy nyelvkönyvvel, utazással, vagy nem tudom, mivel, elég sok minden volt. Ezek után elsétáltam még az ELTE Konfuciusz Intézet standjához, hogy ha már egyszer egy intézmény, hadd lássam, mitől olyan rém népszerű a kínai. Helyből kaptam két prospektust, egy dvd-t Tibetről (többet nem tudtam rajta kibogarászni, mert kínaiul van...) és ... beiratkoztam egy ingyenes kéthetes kínai nyelvtanfolyamra.

Kifelé menet még benéztem a C pavilonba, ahol Kína volt a meghívott vendég, ittam finom teát, de a sok kínai csecsebecséből nem kértem, úgyhogy innen a kijárat felé vettem az irányt. Majd a fent már vázolt úton vissza, mert a 100-as busz csak húszpercenként jár, és pont akkor ment el.

A Blahán beléptem a Kaisersbe, ahol már megint megkérdezték, hogy elmúltam-e tizennyolc...

2009. szeptember 7., hétfő

"Budapest az epidemiák városa."

A cím Mikszáth Kálmán tollából származik, és nagyon igaza van.

Ígértem egy bejegyzést az Új Zrínyiászról, ha kiolvastam. Nem volt ám ennyire nehéz olvasmány, hogy két hétig tartott elolvasni, pusztán a vonaton olvastam, és csak most vonatoztam. Következzen egy szubjektív beszámoló a könyvről, akit részletesen érdekel, olvassa el, feledhetetlen élményben lesz része.

Maga az írásmű csodálatos, olyan mesterien mutatja be a korabeli viszonyokat, a sajátos mikszáthi humorral - ami amúgy egész ifjú korom óta nagy kedvencem -, hogy én ezt nem bírtam ki nevetés nélkül. Az első részt még két hete hazafelé a vonaton olvastam, az volt a felfelé ívelés szakasza, ahol minden szép és jó, csak vicces szituációkba keveredtek, de a második része, az bizony kőkemény politikai szatíra. Különösen azon vigyorogtam nagyokat, hogy nem csak "nevek" voltak a szereplők, hanem mivel ebből szigorlatoztam júniusban, eseményeket, vagy akár jellemvonásokat is tudtam hozzájuk kapcsolni. Mikszáth nagyon eltalálta a dolgot. A kedvenc beszólásomat még bemásolom:

"Úgy bizony, kapitány bácsi, magának csak jót akar a Náci bácsi."
(Mielőtt még valaki rosszra gondolna, a Náci az Ignác becézett alakja.)

Egyébként a jelenlegi helyzetre is tökéletesen illik a leírás, mit sem változott a magyar száz év alatt. És ez igaz kisebb léptékben is, pl. az egyetemre. Ott is megvan minden közszereplő, és bizony elsősként gyakran éreztem úgy magam, mint Zrínyi Budapesten. Csak sajnos nem volt akkora mázlim, hogy Vajdahunyadra küldjenek.

2009. augusztus 29., szombat

A Szentföld öröksége

Megnéztem tegnap a Szépművészeti Múzeumban a címben említett kiállítást. A bejáratnál morózus tekintetű néni fogadott, majd kétkapus biztonsági rendszeren áthaladva értem be a kiállítótérbe - ahol kb. 20°C volt és elég sötét. Meg roppant idegesítő teremőrök. Most komolyan azt gondolták, hogy betöröm az üveget, és hazaszaladok egy kehellyel? Ezt leszámítva a kiállítás csodaszép, láttam egy részletet a holt-tengeri tekercsekből! Volt még mindenféle gyönyörű dolog: Tórák, festmények, szőttesek, és egy 17. századi Indiában kézzel festett Korán... Az utolsó két teremben modern alkotások voltak kiállítva - a kortárs művészet nem az erősségem, maradjunk ennyiben. De! Volt egy Lilith-szobor. Nos, vele szemezgettünk jó darabig. A fáradt látogató leülhet egy kb. 11 perces videót is megtekinteni Holt-tenger címmel, amiben a Holt-tengeren (ki hitte volna?) csigavonalban felfűzött dinnyék közt egy meztelen nő lebeg. Majd tessék nekem elmesélni a mondanivalóját. Köszönöm. Kifelé ugyanez a kapus megoldás.

Ha már ott voltam, benéztem az antik kiállításra is, de nem voltak kiállítva pikáns amforák, pedig mit kerestem! Az etruszk gyűjtemény tetszett még. A ruhatár felé menet még bementem a ha-a-Szépművészetiben-járok-kötelező egyiptomi kiállításra, és örömmel konstatáltam, hogy megvan a krokodil-, a macska- és a kígyómúmia. Meg, hogy legutóbbi látogatásom óta begyűjtöttek egy szarkofágot múmiástól az OKM támogatásával, ahogy azt a tábla hirdette. Punktum.

Rabszolgaválság


Végül, amiről még mindenképpen szót kell ejteni, az a rabszolgavásár.
Idén én is bekerültem a csapatba egy kisebb szerepre, igaz viszonylag későn, mert a többiek már június vége óta próbáltak, én pedig július végén csatlakoztam. Mielőtt bárki hivatásos színészek előadta produkcióra gondolna a sok próba miatt, megjegyezném, hogy itt mindenki amatőr, van köztünk asztalos, tanár, diák, nyugdíjas - csak az író-rendező Kelemen Zoli színész.
Heti négy-öt nap próbáltunk, mindig ott , ahol hely volt: hol a múzeumban, hol a Romkertben, hol másutt. Némi vita, rengeteg nevetés, sütizés és adomázás közben nyerte el a darab idei formáját, néhány, azóta "szállóigévé" lett megnyilvánulás keretében, mint például a "Nincs baj, Ponci!" vagy Rendezőúrtól a "Te Lacikám, kakukkoljál már meg!" Néhány jeleneten még sokadszorra, az előadáson is minimum somolyogtunk, különösen a  Mákmákmák-dalon.
A főpróbán meglepően sokan, közel negyvenen voltak, és a visszajelzések alapján jól sikerült - bár erről Rendezőúrnak akkor még más volt a véleménye, mert (nemlévő) haját tépte a kellékek hiányos volta vagy éppen nemvolta miatt...
Az előadások is szépen sikerültek, különösen a vasárnapi, jobbára helyiekből álló közönség "élt együtt" a darabbal, reagáltak a poénokra, tapsoltak, ha zenés betétek voltak.
 Nagyon összetartó kis csapatot alkottunk, volt öltöztetés, kellék után rohangálás, ajándékkeresés, csatakiáltás (amiről mi Rebivel lemaradtunk, mert a hajamat fonta...), előadás után nagy ölelkezés, közös felvonulás, együtt ázás. Az előadások az előre megszabott keretek szerint, rendben zajlottak (micsoda hivatalos duma...): tanácskozás, rabszolga bemutatása, marcetinguskampány (copyright Kelemen Zoli), licit,eredményhirdetés.
Kivéve vasárnap. Akkor ugyanis az utolsó rabszolga nem kevesebb, mint 21.000 Ft-ért kelt el! Ez persze borította az egész koncepciót, miszerint Flavius Calmaricus Egoismus marad a Birodalmi Rabszolgakereskedő Kamara elnöke, mivel senki sem érte el a 200 sesterciusos (1 ses. = 100 Ft) eladási határt. Mókás volt látni, hogy a "bennfentesek" hogyan aggódnak, hogy mi lesz most? A hangosítónk, Misi is aggódva integetett a nézőtér másik oldalán felállított sátrából, hogy most mit fogsz csinálni? A színpadon nem láttam, hogy reagáltak, majd valaki írja meg légyszi! Ráadásul már eleve holtverseny alakult ki a negyedik helyen, így a szövegen is változtatni kellett. Nos, ennyi felvezetés után térjünk a lényegre:
szegény Pontius Pilates mégsem vehette át a kamara elnökének tisztét, mert ... nem kopasz. Hje, azok a fránya kamara alapszabályok! (Az eredeti ötletem az lett volna, hogy a lemondás bejelentésétől számított 28 nap a várakozási idő, ami alatt a bejelentés visszavonható, s csak ennek letelte után hirdethető meg az új elnököt megválasztó eladási verseny.)
Volt ám nagy örömködés az előadás után! :))) Megdőlt a néhány éve felállított tizenegynéhány ezres eladási rekord.
Igazán csak hétfőn tudatosult bennem, hogy VÉGE. Egy hónapnyi közös munka után nagyon furcsa volt, hogy se próba, se előadás, se liba, se mák, se banzáj, de még csak szittyás hangulat se, vagy Egoismus jelmezbe rántása. Ha már így szóba került, Zoli igazán kivételes ember, aki nem csupán írója-rendezője évről évre a rabszolgavásárnak (és persze szereplője), hanem a csapat lelke, mindenkivel remekül megtalálja a közös hangot, nyitott mások ötleteire, és sohasem érezteti, hogy ő hivatásos színész, mi pedig csak "egyszerű földi halandók" vagyunk, sőt! Neki köszönhetően vált a rabszolgavásár a karnevál egyik legnépszerűbb műsorszámává, mely minden évben ezreket vonz. Mi mással is zárhatnám soraimat, mint hogy: "Köszönjük Egoismus! Köszönjük, Elnök Úr!"
Néhány írás az előadásról, valamint képgalériák:
 Athosa blogja aug. 18. Rabszolgaválság 2009
Videók lesifotós jóvoltából:
(A Mákmákmák-ra kattintva elérhető az a felvétel is.) 
Vasárnapi előadás (letölthető)

X. Ludi Savarienses

Idén kifejezetten sok mindent láttam a karneválból, különböző szerencsés és kevésbé szerencsés okok miatt. Következzék tehát egy rövid beszámoló erről a négy napról.

Csütörtök este megnéztük a vásárt, ami minden évben nagyjából ugyanaz, így csak azt kellett felmérnem, hogy amit szeretnék, azt HOL is kell keresni.

Pénteken szép idő volt, az előadások után felvonulás, vacsi, majd visszamentünk páran a Romkertbe megnézni a S.Ö.R.-t. Az eleje nagyon bejött, dőltem a nevetéstől, de az utolsó háromnegyed órában már erősen küzdöttem, hogy ne csukódjanak le a pilláim.


Másnap már reggel látszott, hogy nem kedvelik a várost és a karneválozókat az istenek, mert be volt borulva. Az esti felvonulás helyett a Romkertben ültünk és vártuk, hogy lassuljon az eső - hiába. (Felvonulás volt, de nélkülünk.) Ebből úgy látszik, lassan hagyomány lesz. Mármint abból, hogy a szombati fáklyás felvonulást elmossa az eső.


Vasárnap hűvösebb volt, de ragyogó napsütés, így a déli jósda után elmentünk a gyerekekkel ebédelni, majd a Ferences kertbe megnézni egy fegyverbemutatót és a Collegium Gladiatorium gladiátorjátékát, ami osztatlan sikert aratott ifjabb társaim körében is. Innen vásárolni mentünk, és meglepve tapasztaltam, hogy idén milyen kedvesek az árusok. Persze a törzshelyeinkre is visszamentem, így lettem gazdagabb egy újabb lepkével Miránál, ezúttal feketével. Vettem egy ivókürtöt is, amire azóta is roppant büszke vagyok! Este megvolt az előadás, de erről majd a következő bejegyzésben részletesen! Utána pedig "buliztunk": volt pogácsa (Zoli, üzenem anyukádnak, hogy nagyon finom volt!) pezsgő, bor, a gyerekeknek üdítő, és pár kedves embernek hála a vacsi egy része is eljutott hozzánk a konyháról. Sajnos este még egy előadás volt bent (CS.A.J.), így ki kellett mennünk, de nem jutottunk messze, csak a Sörudvarra, ahol először mi zenéltünk, aztán pedig a Varnyú Country, így vidám táncolással, énekléssel zártuk a karnevált.

Szeretjük a szomszédokat!

Augusztus 17. hétfő
Kétévente egyszer sikerül elmennem kedvenc osztrák falumba, Rohoncra. Idén Dincsivel mentünk kettesben, ebből következően oda mentünk, ahova akartunk.
Megdöntöttük az elméletet, miszerint Rohonc öt utcából áll, valamint azt is megfigyeltük, hogy a telefonokat nem igazán zavarja, hogy másik országban járunk - bár Dincs telefonja pont e megjegyzés után váltott át A1-re... Találtunk egy helyes kis parkot is, római oszlopokkal, forrással, tóval, ami nagyon tüchtig volt, pedig majdnem a falu szélén fekszik. A másik nagy pozitívum az volt, hogy a helyiek köszönnek az utcán lófráló idegeneknek, még akkor is, ha kilométerekről lerí róluk, hogy turisták. A tó felé menet van egy házikó, hatalmas kerttel, benne tó, erdő, patak. Kint éppen fényképezni akartam, mikor feltűnt a ház gazdája. Kicsit megijedtem, hogy magánlaksértés lesz, vagy ilyesmi, de a bácsi csak szívélyesen beinvitált minket, hogy tessék csak, nézzék meg a tavat, a hídon át egy ösvényre jutnak, amin végigsétálva a tóhoz jutnak. Leesett állal csak egy gyors Köszönjük!-re futotta, mert a bácsi el is ment.
Lent a tónál minden olyan szép volt, mint mikor legutóbb arra jártam: három oldalról erdő, frissen nyírt gyep, új móló, a gyerekeknek elkerített részen egy rakás új játék, mászókák, csúszdák. A büfénél pedig a hölgy kedvesen, magyar szavakkal tűzdelve meg beszédét szolgált ki. A tó is meseszép, kristálytiszta; utóbbinak hála látszottak a halak - ami természetesen nem tartott vissza a pancsolástól! :))) Továbbra is ez a kedvenc falum odaát!
(Délután még itthon megnéztük a Scapin furfangjainak főpróbáját - erről írtak eleget, tessék a keresőt használni ott a jobb szélen, akit érdekel. Álljon itt csak annyi, hogy a közvélekedéssel ellentétben nekem a tavalyi jobban tetszett.)

Modern iszlám kalligráfia kiállítás

" Tegnap lementem barátnőmmel Keszthelyre megnézni a kiállítást.

A kastélyban a bejáratnál azt sem tudták, hogy van ilyen... kifizettették velünk a belépőt, hogy biztos valahol bent van. Aztán egy látogató útba igazított, hogy az udvarról nyílik. Ennyit a belépőről- amit aztán lepasszoltunk két sorban állni nem akaró diáknak. Maga a kiállítás szerintem csodaszép, és a művészek rendkívül közvetlenek, kedvesek. Délelőtt egyikük (Amír Falszafi) tartott bemutatót, majd utána annak, aki kérte, elkészítette a nevét, amit haza is lehetett vinni. Egy másik asztalnál az ebru rejtelmeibe nyerhettünk bepillantást, ahol egy képpel gazdagodtunk. A harmadik asztalnál pedig megnézhettük, hogyan készülnek a díszítések.

Mivel részben az egyetem szervezte, a tanáraim egy része is ott volt - és kellemes meglepetésként ért, hogy odajöttek üdvözölni, és megköszönték, hogy eljöttünk. Sőt, egyikük (أ.د.الكسندر فودر - nem röhög, így volt a könyvben!) egész végig "gondunkat viselte", hogy láttunk-e mindent, kaptunk-e mindent, még ásványvizet is szerzett nekünk... :))) Barátnőmnek, Dincsinek is tetszett a kiállítás, pedig először látott kalligráfiát.

Mindehhez hozzátartozik, hogy a kuvaiti állam finanszírozta a konferenciát, és az október 20-ig látható kiállítást is, valamint az ajándékokat. Továbbá, mint arra volt szíves felhívni figyelmünket professzorunk, a világon először rendeztek ilyen, több ország művészeit felvonultató konferenciát az iszlám világon kívül. (Ezt igazolta az is, amit először nem értettünk, hogy hogyan kerültek ide emberek Londonból.)

Pár fénykép ízelítőül:
 


Amír Falszafi (Irán) munka közben


Ahmet Choktan (Törökország)


A két elkészült mestermű :)

Adnan Al-shiekh Othman (Szíria) egy kiállított alkotása
Ezt mind ajándékba kaptuk: sál, katalógus a résztvevő művészekről és alkotásaikról, egy festmény, egy kifestő könyv gyerkőcöknek, és a már említett remekmű. :P"
From: http://flowerysd.livejournal.com/9385.html Jul. 30th, 2009 at 3:20 PM

Múzeumok Hosszú Éjszakája

"Engedve a kísértésnek, idén visszajöttem Pestre a Múzeumok éjszakájára. Nem bántam meg, voltam pár olyan helyen, ahova egyébként nem mennék, vagy be se jutnék. Hosszas egyezkedések után a Deák téren sikerült találkoznia mindhármunknak, aztán fel a budai járatra, irány a Vár. Terv a Sziklakórház volt, de már a megállóban találkoztunk egy ismerőssel, aki mondta, hogy ne menjünk arra, négy órát kell állni, mire bejutsz. Jó, akkor hova? Fél nyolctól meg lehetett nézni a Habsburg nádori kriptát a Nemzeti Galériában, elmentünk hát oda, mondván, ott csak nem esik... Innen egy megállót mentünk a busszal, majd a Vár alatt húzódó Kemal Atatürk sétányon át lementünk a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba. Ez nagyon tetszett, majd valamikor tervezem, hogy visszamegyek, mikor nincs ekkora tömeg. Meghallgattuk egyik kedvenc professzorom előadását Neairáról és az ókori prostitúcióról, sétáltunk egyet a kertben, mivel addigra lassult az eső, majd újra buszra szálltunk, és elmentünk a Millenárisra. Közkívánatra nem a Jövő Házába, hanem a Csodák Palotájába mentünk, ami nagy csalódás volt - valahogy már nem hozta egyikünket sem lázba a kísérletezés. Bár azért a kisülés jó volt... :P Innen le a Deák térre, ahonnan már csak ketten mentünk tovább, vissza a Várba, hogy megnézzük, hogy áll a sor a Labirintusnál meg a Sziklakórháznál. Utóbbinál reménytelenül hosszú volt, a labirintusnál meg senki. Hát,menjünk. Mint utólag kiderült, mi a kijáraton mentünk be, azért nem láttuk a sort. :) Bent a kezünkbe nyomtak egy olajlámpást, és indulhatott a túra. Voltunk az őskori, a temetkezési és a történelmi részen is, nagyon komoly volt, koromsötétben, vizes falak közt. Ajánlom mindenkinek,a ki nem ijedős! Ekkor már éjfélre járt az idő, viszont elállt végre az eső, így az egyik sétányon mentünk vissza a buszmegállóba, s innen a Deák térre. Itt még megnéztük a Földalatti Múzeumot, aztán elsétáltunk az Astoriára, ahol kiderült, hogy fél óra múlva jön buszunk. Addig beültünk az egyik török büféhez - itt lett volna lehetőség máshova is menni, nem mint ősszel Bécsben, ahol semmi nem volt nyitva éjfél után, mivel ugye vasárnap volt, csak a törökök... Szóval itt megvártuk a buszt, amin még néhány kolis tartott hazafelé, és fél kettőre haza is értünk. Azóta pihenem a dolgot - kár, hogy holnap vizsgám van..."


From: http://flowerysd.livejournal.com/7533.html Jun. 22nd, 2009 at 1:49 PM

Várnézés Burgenlandban

Megint kirándulni voltam, a múlt heti Komárom után most Burgenlandban.
Várakat nézni mentünk, voltunk Fraknón, Lánzséren, Kaboldon meg Kőszegen. Nagyon szép helyeken jártunk, erdők, hegyek, patakok között, bár az idő nem volt túl jó. Pár képet beraktam ízelítőül, hátha valaki kedvet kap egy kis várlátogatáshoz.
A válogatás erősen szubjektív, ugyanis Lánzsérba teljesen beleszerettem...



Fraknó vára




Kilátás a bástyáról (Hausberg és az Esterházy-zászló)




Kilátás Fraknó-Rozáliahegyről (Schneeberg)



Landsee (Lánzsér) romjai



Szintén Landsee



Kilátás a toronyból (Landsee)



Boltív (még mindig Lansee)



Az első és második kapu közti út (és...Landsee!)



Kobersdorfi vízivár (Kabold)


From: http://flowerysd.livejournal.com/5358.html May. 2nd, 2009 at 8:35 PM